Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

Variatii de valori de la 380 la 25

Buna  ziua ,

 Am un baietel in varsta de 3 ani si 7 luni si a fost depistat de la varsta de 1 an si 9 luni  cu un diabet foarte dezechilibrat si anume cu valori ce variaza de la 380  la 25 sau chiar mai mici avand aceasi doza de insulina si hidrati, de aceea   necesarul  de bandelete este insuficient fiind nevoita ca in 24 de ore sa testam glicemia chiar de peste 10 ori.  Multumesc.

 

[hr]

Stimată Doamnă,

Din păcate, diabetul zaharat tip 1 la copiii mici este caracterizat de o foarte mare variabilitate a glicemiilor, deoarece glicemia nu depinde numai de cantitatea de glucide, doza de insulină și efortul fizic, ci este influențată și de variațiile hormonilor. La această vârstă, o foarte mare importanță o are secreția GH sau a hormonului de creștere, variație pe care, din păcate, nu aveți cum s-o determinați dumneavoastră.

Ce puteți face: încercați să vă folosiți experiența din tot acest timp referitor la felul în care un anumit tip de carbohidrați influențează glicemia. De exemplu, cartofii cresc în alt fel și in alt timp glicemia spre deosebire de paste sau pâine, chiar daca in toate aceste alimente sunt glucide cu absorbție lenta.

Apoi, fiți mai atenta cand copilul are o intercurență ( răceală), de obicei în aceste perioade necesarul de insulină crește.

Ați procedat bine testând glicemia mai frecvent. Din păcate, problema testelor insuficiente este în toată țara și devine și mai gravă cand copiii insulinodependenti nu mai primesc gratuit, prin lege, decât 100 teste pe 3 luni, după ce împlinesc vârsta de 18 ani.

In cadrul ASCOTID am militat și vom milita în continuare pentru acordarea gratuită a mai multor teste de glicemie pentru copiii și tinerii insulinodependenti.

Nu ne-ati scris, de unde sunteți?
Vă dorim în continuare multă putere să vă susțineți copilașul. Dacă nu vă este prea greu, vă așteptăm in Târgu Mureș, alături de noi, la întâlnirile noastre.
Poate faptul că veți vedea alți copii și părinți în aceeași situație cu a dumneavoastră vă va întări și…cu toții avem de învățat unii de la alții.
Numai bine!

Dr Irina Muntean,
Medic specialist diabetolog, consultant ASCOTID