INTREBARE
“De ce daca la ora 16:30 glicemia a fost 130 ,am luat o gustare de 10 hidrati,am facut si putina miscare,la ora 19 la cina a fost 251?
Multumesc!”
[hr]
RASPUNS
Ar putea fi câteva motive pentru această creștere neașteptată a glicemiei:
1. Exclusiv (sau majoritatea) glucide cu absorbție lentă și indice glicemic scăzut la prânz, care au determinat o glicemie post-prandială bună, dar care au crescut mai târziu glicemia, la care s-au suprapus cele 10 glucide de la gustare.
Așa se poate întâmpla după pizza, paste cu sos, orez cu legume verzi etc.
2. Efortul fizic a fost intens și de scurtă durată. In aceste situații, datorită secreției unor hormoni așa-zişi “de stress”, hiperglicemianți (adrenalină, cortizol etc), glicemia nu scade, ci crește paradoxal.
3. Cele 2 situații de mai sus, cumulate.
4. Calculul sau aproximarea greșită a cantității totale de carbohidrați.
5. Orice altă situație stresantă pentru tine, apărută în cursul după-amiezei.
Orice situație de acest gen este particulară și în majoritatea cazurilor se poate găsi o explicație științifică. De aceea, vă sfătuiesc să vă notați amănuntele și să le discutați cu medicul curant sau în cadrul Ascotid, la întâlnirile noastre periodice.
Și exact genul acesta de situații mă determină să vă repet că trebuie notat și ce anume ați consumat la o masă, nu doar cantitatea totală de glucide.
Notându-vă și revizuind notițele, veți observa că 30 glucide din pâine albă cresc diferit glicemia ca 30 glucide din pâine graham sau ca 30 glucide din paste sau cartofi.
Acestea sunt observațiile de finețe in tratamentul diabetului insulinodependent.
Dr Irina Muntean,
Medic specialist diabetolog, consultant Ascotid