Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

Valori glicemice “normale”

 

Intrebare:

“Credeti ca o dieta corecta si respectarea dozelor de insulina prescrise de medicul diabetolog sunt suficiente incat sa ajung la valori glicemice “normale” pentru un pacient tanar cu DZ tip 1?”

 

Anonim


Raspunsul specialistului:

“Da, atat timp cat colaborati cu medicul curant suficient de des pentru ajustarea insulinoterapiei.
Nu uitati, insa, ca tratamentul de succes al diabetului presupune 4 lucruri: insulinoterapia, dieta, exercitiul fizic si educatia terapeutica, toate avand importanta egala si neputand exista una fără celelalte.
E necesar sa aveti cunostinte si despre diabet, si despre cum se manifesta diabetul la dumneavoastra, adica sa va stiti sensibilitatea la insulina (adica cu cate mg/dl va scade 1 unitate de insulina glicemia si in ce moment al zilei), cum reactionati la efort, 10 grame glucide din diferite alimente cam cu cat va cresc glicemia etc.
Iarasi, este foarte important sa reactionati in functie de experienta dumneavoastra personala la fiecare valoare glicemica, pentru ca acesta este rolul automonitorizarii. De exemplu, degeaba se dozeaza glicemia in mod repetat, daca fiecare valoare este crescuta si pacientul nu face nimic, nu-si creste doza de insulina (daca stie cum) sau nu cere sfatul medicului.
Fiecare zi din viata unui diabetic este diferita, factorii care determina glicemia intr-un anumit moment al zilei sunt mereu altii, de aceea incercati de fiecare data sa judecati o anumita valoare glicemica in contextul ei si in functie de experienta anterioara.
Insulinoterapia moderna nu mai presupune doze fixe, ci flexibile, ajustate mereu dupa glicemii de catre pacientul insusi, sub indrumarea medicului. Aceasta presupune insa pacienti instruiti, care se cunosc bine pe sine si o stransa colaborare medic-pacient.”

Dr. Muntean Irina