Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

“Cresterea in greutate”

 

Intrebare:

“In ultimii doi ani am luat prea mult in greutate si trebuie sa slabesc, in primul rand pentru sanatatea mea si in al 2-lea rand pentru ca sunt fata. Ma puteti ajuta cu un sfat?”
Pia
Raspunsul specialistului:
“Draga Pia, sigur ca te pot ajuta, nu numai cu sfaturi, ci si cu o dieta personalizata. Specialitatea mea se numeste “Diabet, Nutritie, Boli metabolice” si sunt deja medic specialist, iar in timpul rezidentiatului la Cluj am exersat personalizarea dietelor cu numerosi pacienti.
Insa pentru aceasta trebuie sa ne intalnim, sa te vad, sa te masor, sa te cantaresc, sa-ti vad ultimele analize generale, eventual sa-ti mai indic efectuarea altora, sa-ti vad glicemiile si dozele de insulina. Ar fi util sa vii cu un jurnal alimentar (adica timp de 5 zile, perioada care sa includa neaparat zile de week-end si zile lucratoare, sa-ti notezi cat mai exact cantitatile de alimente pe care le-ai consumat si timpul si tipul de efort fizic efectuat, ca si dozele de insulina si glicemiile).
Kg in plus sunt periculoase pentru toata lumea, indiferent de varsta sau sex.
In diabet, supragreutatea creste insulinorezistenta si necesarul de insulina, insa insulina este un hormon anabolizant (adica predispune la ingrasare) si astfel se intra intr-un cerc vicios. De aceea, este cu atat mai dificil sa alcatuiesti o dieta cu calorii putine in diabet, in plus trebuie avut grija la evitarea hipoglicemiilor, la dozarea efortului fizic, care trebuie sa fie programat, pentru a scadea doza de insulina de dinainte.
Ce vreau sa-ti spun este ca sunt prea multe variabile pentru a-ti da un raspuns on-line, trebuie sa ne vedem si sa discutam amanuntit, posibil in mai multe sedinte. Prin intermediul mailului pot doar sa raspund la intrebari directe, de genul: “cate glucide se afla in 50 g paine?” sau “mancarea fast-food ingrasa?” etc.
Daca doresti, ne putem vedea la sediul ASCOTID.
Tinem legatura!”
Dr. Irina Muntean