Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

Cronica “14 Noiembrie”

Organizator ASOCIATIA COPIILOR SI TINERILOR DIABETICI MURES

 Locatia Sala Deus Providebit, sâmbată 13 noiembrie ora 10.

       Dimineaţa însorită, lume venită şi de la mare distantă; copii si adolescenţi frumoşi dornici sa socializeze, pîrinti emotionaţi, invitaţi placut surprinşi, voluntari si, multi prieteni. Iată, sunt prezenţi peste130 persoane, ceea ce spune că suntem o mare familie, că nu suntem singuri, avem ceva in comun: DIABETUL.
       Sunt copiii-ingeri, lupta de zi cu zi cu boala le cere multe renuntări, multă disciplină, multe inţepaturi pe zi cu picătura dădătoare de viată: INSULINA.
       Minutele se scurg, copiii desenează, decupează, pictează, visează la “copacul vieţii”, impresionant titlu pentru un desen din partea unui copil care işi doreşte sa fie ca toti ceilalţi, care nu intelege de ce ea?!
  Adolescenţii se joacă de-a “Profesorul…aproape perfect”, vor sa ne spună nouă, celor din jur ca au nevoie sa fie inţeleşi, sa nu fie marginalizaţi, au nevoie de multa afecţune.
       Medici, profesori, invitaţi cu lacrimi in ochi, cu mirare si respect privesc pe cei care ne dau o lecţie de viată: copiii diabetici.
       Concursuri, diplome, premii, cadouri, multe prietenii….astfel se sfârşeşte o zi de sarbatoare, o zi perfectă!
       Toţi se reintorc la framântarile zilnice.

Pe curând dragii mei INVINGATORI
   Rodica Molnar

 

 

Mesajele primite pe email referitoare la eveniment:

“IERI-AZI-si MAINE                                     

Orice copil, orice om……..orice viata. 

DATA de 14 noiembrie este ZIUA MONDIALA a DIABETULUI. Asociatia noastra, din care facem parte, ne pregateste in fiecare an jocuri, daruri, picturi, documentatie si concursuri. O fascinatie a diabetului zaharat. Ai sau nu, esti ca orice persoana. Ne adunam in data de 14 Noiemnbrie in cea de-a 2 familie ,unde ne ajutam de la mana la mana. Ieri ne-am intalnit toti cei dragi. Discutii, jocuri, concursuri si fascinatie. Azi imi amintesc ca nu sunt singura, ca am prieteni si familie. Maine uit de tot si fac etapele diabetului: insulina si glicemia. Sunt doi pasi simpli, dar trebuie cu foarte mare grija parcursi.
 ELIBERAZA UN BALON SI O NOUA VIATA INCEPE!”

Ioana

 —————————————— 

14 Noiembrie

E important sa ai o zi a ta,o zi in care sa te simti in centrul atentiei,in care ceea ce simti sau iti doresti,conteaza.
Si daca alaturi de tine au venit sa sarbatoreasca si altii care impartasesc aceleasi bucurii si tristeti, preocupari si sperante,ziua ia realmente amploarea unei Zi Mondiale.
         La Tg Mures au fost multi dulci ( cum ii numeste cu drag d-na Rodica Molnar,presedinta ASCOTID) care au simtit nevoia de a se intalni si sarbatorii impreuna Ziua Mondiala a Diabetului. 
Au dat curs invitatiei chiar si adolescenti care intre timp s-au mutat in alte orase si si-au intemeiat familii.
 
        ,,Diabetul zaharat nu este o boala,este o stare” definea atat de optimist d-na director a Colegiului Unirea,Cristina Branea.
Experiente retraite si povestite,pozitive sau din contra incarcate negativ de atitudinea societatii,rezultata din prea putina cunoastere a diabetului, au fost motivul dialogurilor de suflet ( impropriu ar fi termenul de prelegeri deoarece,din fericire,participantii au comunicat deschis);adolescentii au construit impreuna scenarii in jocul de rol lansat si moderat de d-na profesor Cristina Branea in care atitudinea fata de diabet poate fi privita din mai multe puncte de vedere,ocazie in care maturitatea si implicarea de care au dat dovada transmit mult optimism.
Aceasta participare activa demonstreaza inca o data ca nici un efort in pregatirea si sustinerea acestei intalniri nu a  fost de prisos.
          Multumim invitatilor care au raspuns dorintei noastre de a avea alaturi mereu specialisti,reprezentanti ai societatii si institutiilor sale si nu in ultimul rand parintilor care si-au deschis sufletul invitandu-ne in povestea vietii lor si a copiilor lor,impartasindu-ne cu atata incredere ganduri si sentimente.
          Iar celor care nu au putut veni in acest 13 Noiembrie ii invitam sa se alature intalnirilor viitoare si membrilor ASCOTID.”
psiholog Melania Cozma
—————————————— 
 

“14 noiembrie…şi nu numai!

O zi frumoasă, însorită, luminoasă, în ton cu expresia feţelor pe care le vedeam pentru prima dată împreună, la o „sărbătoare”. Atunci, am realizat câtă dreptate aveam afirmând că diabetul este o …stare. Tineri frumoşi, copii minunaţi, creativi, talentaţi şi… deloc „altfel”. Fiecare zâmbet însă, poartă o poveste în spate, cu zile frumoase şi nu numai, cu frământări şi biruinţe, cu tristeţe şi speranţă, cu luptă continuă pentru mai bine! Pentru a demonta orice argument care ne-ar duce în zona lui „altfel” , am să vă dau, vouă, colegilor mei de „stare” câteva sfaturi:

 • Gândiţi-vă câtă disciplină personală a adus / ar putea aduce în viaţa voastră această „stare”;
 • Priviţi-vă în fiecare zi în oglindă, pentru a constata că nu sunteţi mai puţin frumoşi decât „ceilalţi”;
 • Fiţi mândri de cât de multe informaţii/ cunoştinţe aţi acumulat;
 • Spuneţi tuturor şi, mai ales, vouă: „Eu sunt doctorul meu!”;
 • Bucuraţi-vă de această zi de sărbătoare, şi, de fiecare zi, în drumul vostru spre MAI BINE!!!”

Prof. Cristina Branea

——————————————

14 noiembrie…Ziua Mondiala a Diabetului, pe care in fiecare an o astept cu drag , nu de cand sunt diabetica sau diabetolog, ci de 4 ani de cand sunt alaturi de voi, dragi copii si tineri din ASCOTID.

Pentru ca stiu ca e un prilej care ne strange laolalta si ne da mai mult curaj in a arata  lumii ca suntem frumosi, si talentati, si puternici ! Si ca diabetul, cu toate ca uneori este atat de dificil de suportat, nu poate stirbi cu nimic valoarea a ce avem de oferit.

Pentru ce ati facut in 13 noiembrie si pentru modestia si firescul cu care luptati zi de zi….FELICITARI !

Dr. Irina Muntean

——————————————