Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

ASCOTID Mures, suportul copiilor si tinerilor cu diabet

Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş a fost desemnată cel mai apreciat ONG social-medical din judeţul Mureş în urma sondajului iniţiat în perioada 18 martie – 10 iunie de cotidianul „Zi de Zi”. Preşedintele ASCOTID Mureş, Rodica Molnar, a transmis că această distincţie reprezintă o onoare, dar în acelaşi timp şi obligaţia de a munci şi mai mult, de a le oferi copiilor şi tinerilor cu diabet suportul necesar pentru a-şi accepta boala şi a câştiga lupta cu ea. Într-un interviu, aceasta ne mărturiseşte care au fost motivele înfiinţării Asociaţiei, care sunt activităţile curente, ce nevoi au copiii şi care sunt planurile şi proiectele de viitor.

Reporter: Ce reprezintă pentru dumneavoastră acest premiu?

Rodica Molnar: Nu am crezut nicio clipă că vom ajunge pe primul loc. Speram şi îmi doream să fim printre primele locuri. Când am văzut că se adună încet voturile, copiii şi părinţii au început campania şi a devenit o competiţie. La început, a fost o joacă, însă apoi, văzând că voturile se adună, ne-am dat seama abia atunci că putem să ne clasificăm printre primii. Eu spun că primul loc este al copiilor şi tinerilor din Asociaţie, pentru că ei îl merită şi ei sunt pe primul loc şi tot ceea ce facem noi este pentru ei. Sunt foarte mândră şi onorată de acest loc. Toate ONG-urile muncesc, toate fac lucruri minunate de care, din păcate, foarte multe lume nu ştie. Acest loc ne onorează şi ne obligă să facem mult mai mult pentru copii.

Reporter: De ce aţi decis să înfiinţaţi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici?

Rodica Molnar: Când ne-am înfiinţat, în 2005, nu ştiam cam ce vrem să facem, nu aveam proiectată o strategie. Ştiam doar că trebuie să ne câştigăm nişte drepturi, ştiam că aceşti copii merită mai mult, ştiam că sistemul medical nu ne oferă ceea ce aveam nevoie şi acesta a fost motivul principal pentru care ne-am înfiinţat. Ne-am dat seama că foarte mulţi părinţi avem aceleaşi probleme, că ne confruntăm cu aceleaşi lipsuri şi nevoi. Îmi aduc aminte că în perioada aceea insulina se oferea în circuit închis, testele în circuit închis, iar cele pe care le primeam erau puţine, câte un test pe zi. Glucometrele erau o raritate, aduceam totul din străinătate. Cred că acesta a fost un motiv suficient de puternic care ne-a determinat să începem să facem memorii, să ne facem cunoscuţi. Ne-am adunat mai mulţi şi ne-am adresat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii. Lumea făcea o mare confuzie între adulţii cu diabet şi copiii cu diabet, ceea ce este total greşit şi lumea nu ştia ce nevoi au. Am avut marea surpriză şi şansă ca fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să fie foarte receptiv la problemele noastre şi eu consider că este meritul dânsului, pentru că s-a aplecat asupra problemelor noastre şi copiii au primit glucometre, teste, a înţeles foarte mult nevoile lor şi din acel moment s-a liberalizat insulina şi testele în farmacii deschise. Deci, la ora aceasta totul se dă în circuit deschis, cum este şi normal. Nu mai stai ore întregi la rând, nu tremuri că nu ai, deci este o luptă câştigată. Au mai fost şi o serie de alte neplăceri care ne-au determinat să luăm atitudine şi apoi ne-am dat seama că intră totul pe făgaş normal. Copiii au început să primească teste, glucometre, au fost încadraţi în grad de handicap. A fost o controversă din partea medicilor şi a părinţilor, a fost chiar o confruntare în acest sens, pentru că ei considerau şi consideră că sunt copii normali. Da, aşa este, ei sunt copii perfect normali, dar mereu am pus problema aceasta: dacă pancreasul lor nu funcţionează şi trebuie să-şi dea insulina din exterior, atunci este vorba despre o deficienţă. O boală mai parşivă ca aceasta nu există, adică ei nu doar că îşi dau insulină, ci sunt supuşi unor reguli foarte stricte, trebuie să-şi cântărească toţi carbohidraţii la fiecare masă, să ştie ce glicemie au la momentul mesei, să-şi determine glicemia de câte ori mănâncă, să-şi administreze insulina, dar toate acestea sunt corelate. Ei calculează permanent. Nu este uşor.

Reporter: Ştim că aceşti copii au nevoie de o educaţie mai deosebită, cât şi de o atenţie mai specială…

Rodica Molnar: Această educaţie nu reuşim să o primim, din păcate, în cabinetele medicale întotdeuna, pentru că medicii au alocat foarte puţin timp. Ei trebuie să se ocupe de partea birocratică şi nu au timp să stea să explice fiecăruia. Sunt medici care nu înţeleg că tratamentul copilului este diferit de cel al adultului, însă sunt medici care se ocupă foarte bine de copii şi care au înţeles nevoia aceasta de educaţie. Ei ni s-au alăturat în tot ceea ce am realizat şi în acest sens doresc să-i mulţumesc doamnei doctor Ioana Crişan, care ne-a ajutat foarte mult, dar şi doamnei doctor Cif, de la Centrul Mediab. Ne-au susţinut foarte mult atunci când noi mergeam la domnul ministru şi încercam să-l determinăm să ne asigure ceea ce aveam nevoie. Noi suntem deschişi şi vrem să colaborăm cu toţi medicii. Copiii devin proprii lor medici şi trebuie să fie foarte responsabili pentru a-şi gestiona cât mai bine boala. Toate aceste probleme au dus la înfiinţarea centrului de zi. Suntem acreditaţi ca centru de zi pentru consilierea şi educaţia copiilor cu diabet zaharat de tip 1. Aici se petrec toate şedintele noastre de consiliere, acordăm asistenţă socială în ceea ce priveşte întocmirea dosarului de handicap. Se fac lecţii cu doamna doctor, calculăm, iar fiecare caz este particular, pentru că fiecare are nevoi, temperament şi metabolism diferit.

Reporter: Ce v-aţi propus pentru viitor?

Rodica Molnar: În perioada verii majoritatea copiilor sunt plecaţi, dar în septembrie încep din nou activităţile şi încep orele. Următorul proiect pe care îl avem anul acesta este evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Diabetului, în 14 noiembrie. Din 2006 organizăm acest eveniment şi constat că la fiecare ediţie suntem tot mai mulţi, iar acest lucru înseamnă că lumea ne caută. Ceea ce ne lipseşte şi ne dorim este să avem un centru socio-medical, unde copiii cu probleme să vină, să fie învătaţi şi să plece lămuriţi, să aibă un dialog cu asistentul educator, ca mai apoi să se facă o evaluare şi să plece acasă relaxaţi.

56 de creații în „Aventura culorilor”

Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş a derulat, în perioada februarie-mai, proiectul „Aventura culorilor”, susţinut de Fundaţia Pentru Comunitate şi Mol România prin „Programul Mol pentru Sănătatea Copiilor”. Copiii şi tinerii diabetici au reuşit, prin muncă şi perseverenţă, să creeze adevărate opere de artă, cele 56 de creaţii fiind expuse, luna trecută, într-o expoziţie colectivă de pictură.

Copiii, aplaudaţi la scenă deschisă

Copiii s-au pregătit timp de patru luni şi au încercat să dea formă gândurilor şi emoţiilor printr-o expoziţie de suflet. Deşi au fost străini de pictură, micii artişti au reuşit să înveţe să picteze cu dăruire şi pasiune, rezultatele lor fiind de-a dreptul uimitoare. „Expoziţia a finalizat proiectul Mol România, Programul pentru Sănătatea Copiilor, finanţat de Fundaţia Pentru Comunitate şi Mol România. Proiectul a început cu stângul, pentru că nu aveam experienţă, copiii nu am mai pictat, nu au mai lucrat, urmând să ne dăm seama că ei sunt foarte talentaţi şi cu puţin ajutor au reuşit să realizeze lucruri frumoase, au realizat icoane pe sticlă, pictură pe sticlă, pe pânză, pe carton. Pictorul profesionist Călin Bogătean a comentat şi a apreciat lucrările, iar eu consider că sunt lucrări care exprimă starea lor de spirit, trăirile, frustrările copiilor cu diabet. Ei s-au selectat singuri, adică înscrierea s-a făcut benevol, au fost două grupe, dar mai apoi lecţiile s-au petrecut împreună, pentru că cei mici doreau să facă ce fac cei mari şi până la urmă a fost un grup numeros. Finanţarea a fost destul de mică, dar am suplimentat-o noi pentru a putea realiza lucrările, mai ales că arta presupune foarte mulţi bani. Noi, prin lucrările noastre, am demonstrat că şi cu bani puţini poţi să faci artă. A fost un vernisaj frumos, copiii au fost aplaudaţi la scenă deschisă. Au muncit foarte mult, cu pasiune, cu dăruire. Au pus pe pânză ceea ce şi-au dorit şi au simţit ei. S-au pregătit patru luni, iar lecţiile au avut scopul de a-i duce spre ceea ce şi-au dorit să picteze. Ei nu am mai pictat până acum şi au demonstrat că devină şi ei artişti”, a precizat Rodica Molnar, preşedintele ASCOTID Mureş.

Icoane lucrate cu drag şi creativitate

Tinerii au spus că au avut ce învăţa din „Aventura culorilor”, proiectul însemnând pentru ei o oază de relaxare şi cunoaştere. „Participarea la proiectul „Aventura culorilor” a însemnat pentru mine o oază de relaxare şi cunoaştere, unde mi-am îmbunătăţit şi îmbogăţit cunoştinţele despre pictură şi nu numai. Am pornit în mica noastră aventură cu paşi mici şi sfioşi, pe care de-a lungul proiectului i-am transformat în schiţe, picturi în culori vii sau pastelate şi icoane lucrate cu drag şi creativitate. Din această experienţă am învăţat că totul este posibil dacă ai voinţă şi depui un efort minim pentru a ajunge la un rezultat deosebit, cu care te poţi mândri”, a povestit Teodora Andone.

O nouă expoziţie

Preşedintele ASCOTID a spus că la sfârşitul acestei veri se va mai organiza încă o expoziţie cu lucrările copiilor. Astfel, cei care nu au reuşit să ajungă la prima expoziţie, vor putea să admire creaţiile tinerilor, reprezentanţii ASCOTID dorind să transmită un mesaj, şi anume că tinerii pot să realizeze o mulţime de lucruri frumoase şi să trăiască normal, la fel ca ceilalţi copii. „Ne-am propus să mai expunem aceste lucrări la sfârşitul verii pentru a fi văzute de cât mai multă lume. Nu sunt numeroase, dar sunt atât de frumoase încât consider că trebuie să le vadă şi alţii, să ştie că aceşti copii pot să facă şi altceva decât să fie stigmatizaţi”, a completat Rodica Molnar.

Articol preluat de pe: http://www.ziaruldemures.ro/?p=40902