Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

2020 Zilele ASCOTID

WEBINARII – ZILELE ASCOTID

Misiunea ACOTID Mureș este de a contribui la bunăstarea comunității persoanelor cu diabet prin proiectele pe care le realizăm, prin oferirea de consiliere, educație medicală, nutrițională și psihologică dar și prin acordarea de materiale sanitare.

Ascotid Mureș, în anul acesta a fost nevoit să anuleze multe proiecte din cauza pandemiei de COVID 19, încercând sa ținem aproape membrii prin realizare unor evenimente în online.

Așa a luat naștere proiectul ZILELE ASCOTID împărtit în 3 webinarii, cu o frecventă de 3 săptămani, pe trei teme, abordând problematica diabetului.

  • In 6 august am discuta despre managmentul Diabetului zaharat tip 1, dispozitive medicale, aderența la tratament,calitatea vieții în diabet, având ca speakeri medici diabetologi pe dr. Laura Barna, dr. Irina Muntean și psih. Melania Cozma.
  • In 27 august am abordat problema Diabetului de tip 2, cu toate problemele pacienților, având invitați medici de marca: conf.dr.Anca Pantea Stoian,vicepreseșdinte Comisia de Diabet din Ministerul Sănătatii, dr. Daciana Toma, secretar SRMF și psih. Melania Cozma.

   Principalele teme discutate s-au referit la prevenția diabetului tip 2, importanța  consilierii online, diagnostic și tratament.

  • În 17 sept.ac. am avut invitați de marcă: Prof.dr. Gabriela Roman, președintele FRDBMN, dr. Cepoi Vasile, președintele ANMCS, Gănescu Radu, președinte COPAC, ce au discutat despre problemele identificate în cele două webinarii , importanța educației terapeutice, ce trebuie sa stim despre acreditarea spitalelor, analize, medicație lipsa și alte probleme ridicate de pacienți.

Cele 3 webinarii au avut peste 30 mii vizualizari, astfel încât putem spune că informațiile au ajuns la mult persoane și sperăm că au fost extrem de utile, aducând în discuție o mare parte din problemele cu care se confruntă pacienții și răspunsuri de la specialiști.

 

SIMPOZION- ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

în acest an, Ziua Diabetului s-a desfasurat în online prin organizarea unui simpozion unde autoritati, medici specialisti si reprezentanți ai asociațiilor de pacienți au vorbit despre impactul pandemiei de Covid asupra vieții lor. Invitații dna Conf Păun Diana, conf. Buicu Florin, prof. Roman Gabriela au apreciat activitatea asociaței și au abordat problema pacientului cu diabet prin prisma perioadei pe care o parcurgem datorate de pandemia de Covid-19. Medici diabetologi, asistenți medicali au subliniat importanța managmentului corect pentru a nu ajunge la spital iar colegi din alte asociații de pacienți au subliniat problemele cu care se confruntă pacienții .

Evenimentul adresat pacienților cu diabet și membrilor familiilor acestora, precum și profesioniștilor în domeniul sănătății care îi îngrijesc, abordând tema siguranței pacienților în actuala situație creată de pandemia de Covid 19, având ca scop relaționarea acestora cu reprezentanții autorităților și ai cadrelor medicale a fost realizat  in parteneriat cu platforma online PACIENTUL 2.0  ce a permis promovarea și transmiterea evenimentului în online cu o vizualizare de peste 26 mii persoane.

În continuarea eveimentului, voluntarii asociației au oferit flori și prăjituri fără zahăr, cadrelor medicale de la 7 secții din Tîrgu Mureș pentru a transmite un mesaj de încurajare și recunoștință pentru activitatea pe care o depun pentru salvarea de vieți umane iar fațada Primăriei municipiului Tîrgu Mureș a fost iluminată în albastru, în solidaritate cu persoanele cu diabet din întreaga lume.

Pentru că parcurgem o perioadă ce necesită o atenție sporită privind protejarea persoanelor, am oferit 30 de pachete cu măști de protecție, șervețele dezinfectante, produse pentru combaterea hipoglicemiei și teste pentru determinarea glicemiei iar celor care nu au posibilități financiare și cu un dezechilibru glicemic , am oferit senzori de glicemie pentru a-i ajuta la monitorizarea continuă.

În numele asociației,mulțumim companiei Novo Nordisk pentru colaborare și susținerea proiectelor ASCOTID Mureș.