Bd. 1 Decembrie 1918, nr 162 - Targu Mures , Romania
+4 0753. 316.623

Psihoterapeutul ne vorbeste despre…..

Diabetul este o boală cronică, care necesită asistenţă medicală, psihologică, dietologică si educaţie sanitară CONTINUĂ.

Primul mod de a răspunde acestei realităţi este de a-i acorda atenţia si importanţa cuvenită. Importanţă care decurge din însăşi realitatea pe care acesta boală o scrie: tot mai multe cazuri noi de diabet de tip 1 la copii,în ultimii ani şi impactul pe care o bună monitorizare şi intervenţie eficientă îl au asupra calităţii vieţii atât a acestor persoane, cât şi a familiilor lor.

O orientare mai avansată în tratamentul diabetului la copii şi adolescenţi constă într-o abordare medical-psihologică centrate pe individ şi, în acelaşi timp, o intervenţie care să includă familia si mediul diabeticului.

În etapa de creştere, diabetul de de tip1 este caracterizat de o puternică instabilitate , deci de o gestionare problematică in relaţie cu schimbările fiziologice, psihologice si nutriţionale specifice vârstei. De aici nevoia de a asista micii pacienţi în structuri specializate, cu scopul de a garanta, pe de o parte o creştere psiho-fizică normală, iar pe de altă parte a îimpiedică, sau cel puţin a amâna cât mai mult posibil apariţia temutelor complicaţii.

Diagnosticul de boală diabetică provoacă, înainte de toate, o schimbare dramatică a stilului de viaţă cotidian; modul de adaptare a copilului diabetic la boală este puternic condiţionat de cel al familiei sale, mai mult decât în cazul unui adult, care a atins propria -i maturitate şi stabilitate emoţională.

Fiecare pacient păşeşte în noua sa condiţie încărcat de un sistem de credinţe şi reprezentări ce fac parte din cultura sa şi care influenţează modul său de a gestiona boala. Înţelegerea acestui sistem este elementul cel mai important în procesul educativ, necesar pentru a corecta convingerile pacientului (sau a părinţilor săi), bazate pe idei preconcepute.

Diabeticul are nevoie de acest ajutor în a-şi elabora aceste reprezentări pentru a ajunge la acceptarea realităţii.

Este important însa ca el sa ştie că nu este singur în acestă luptă a schimbării, ci că există persoane pregătite special pentru a face ca acestă schimbare să fie acceptată şi integrată ca un nou stil de viaţă, o viaţă în care acord mai multă importanţă meselor, odihnei, persoanei mele, deci ,,ACUM sunt SPECIAL!”

Cozma Melania – Psiholog
Telefon 0740 433285